Laikrodžių konstrukcijų istorija ir laikrodžių formų raida nuo renesanso stiliaus iki moderno

Fot. Ingrida Mockutė-Pocienė

Į klausimą, kas yra laikas, žmogus siekė atsakyti įvairiais amžiais. Pažinti laiką, išmokti jį skaičiuoti ir valdyti nuo seno bandė visos išsivysčiusios civilizacijos. Aplankę muziejaus ekspoziciją įsitikinsite, kad skaičiuoti laiką ne taip jau paprasta. Pasaulio tautos jį suprato skirtingai, o vieninga laiko skaičiavimo sistema atsirado tik XIX a.

 

Ar žinote, koks buvo pirmasis laiko matavimo prietaisas? Kaip vadinasi saulės laikrodžio rodyklė? Ar teko matyti vandens ir ugnies laikrodžius?

 

Visa tai ir dar daugiau sužinosite Laikrodžių muziejaus pirmojo aukšto ekspozicijoje. Joje atrasite pirmuosius laiko matavimo prietaisus – kalendorius. Pamatysite saulės laikrodžius ir susipažinsite su jų istorija bei įvairiais veikimo principais. Išvysite vandens ir ugnies laikrodžius, apie kurių egzistavimą galbūt net nežinojote. Smėlio laikrodžiai sudomins savo formomis ir konstrukcijomis. Mechaninių, elektromechaninių, elektroninių laikrodžių ekspozicija stebins savo eksponatų gausa ir įvairove, čia bus pristatyti ir žymiausi šių prietaisų išradėjai, savo išradimais pakeitę laiko skaičiavimo sampratą. 

 

Susipažinus su laikrodžių istorija, antrajame muziejaus aukšte pakviesime pakeliauti po skirtingus meno laikotarpius. Šio aukšto ekspozicijoje yra pristatomi renesanso, baroko, rokoko, klasicizmo, eklektikos ir moderno stiliaus laikrodžiai. Turėsite galimybę išvysti daugiau nei 400 originalių ir retų laikrodžių. Ekspozicija papildyta taikomosios dailės kūriniais – baldais ir paveikslais.

 

Mes kviečiame Jus bent trumpai neskaičiuoti brangių savo minučių ir su malonumu pasinerti į turtingą laikrodžių istoriją!

 

Liepų g. 12, LT-92114 Klaipėda
+370 46 410 413, +370 46 410 414
+370 46 410 417
laikrodziu.muziejus@lndm.lt
www.muziejai.lt/klm/index.htm

Taip pat žiūrėkite

Galerija

Laikrodžių konstrukcijų istorija