Edukacinė programa Pamario galerijoje

Iki š. m. rugsėjo 25 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Pamario galerijoje (L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa) veikiančias parodas – „Šviesų ir spalvų vizijos. Lino Julijono Jankaus peizažai iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“ ir grafikės Jūratės Stauskaitės „Paukščiai. Piešiniai, 1990–2022“ – papildys edukacinė programa šeimoms. Užsiėmimus ves Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus edukatoriai.

 

Birželio 22 d. 17 val. užsiėmimas „Ornamentinės marių žuvys“. Grafikė J. Stauskaitė kūryboje atsiskleidė ne vien kaip dailininkė, bet ir kaip ryški dailės pedagogė. Atkurtosios Lietuvos nepriklausomybės pradžioje įkūrusi pirmąją privačią Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklą Vilniuje, kurioje daug metų siekiama atskleisti vaikų kūrybiškumą. Edukacinio užsiėmimo metu pasekime J. Stauskaitės pavyzdžiu ir kūrybiškai pažvelkime pro langus į marias, prisiminkime, kas jos vandenyse gyvena. Mums žinomos žuvys yra ne vien skanios, jos ir ypatingai gražios su savo unikalia žvynelių dėlione.

 

Birželio 23 d. 17 val. užsiėmimas  „Maišelis“. Ar pažįstate liaudies meno simbolius ar senųjų pamario vėtrungių ženklus, gal manote, kad tai per daug sena, neaktualu ir nemadinga? Kūrybiškai panaudoti mūsų protėvių sukurti ornamentai ir ženklai gali prabilti labai stilingai ir šiuolaikiškai. Šiame edukaciniame užsiėmime archajiškus ženklus bandysime prakalbinti modernia dizaino kalba. Pasitelkę liaudies ornamentų bei pamario vėtrungių motyvais sukurtus antspaudus, pagal nūdienos dizaino tendencijas dekoruosime austinius maišelius. 

 

Birželio 25 d. ir 26 d. 17 val. užsiėmimas „Charakteringas potėpis: surask ir atkurk“. Esama tokių tapytojų, kurių autorystę atpažintume ir iš delno didumo paveikslo skiautės netyčia rastos miesto aikštėje. Jų toks savitas koloritas ir charakteringas, individualus potėpis, kad užtenka ir nedidelio fragmento. Būtent toks yra ir pamario tapybos dainius L. J. Jankus (1946–2014), rūstoko, bet tuo pat metu ir lyriško bei paslaptingo peizažo meistras. Užsiėmimo metu dalyviai kviečiami pagal nedidelį L. J. Jankaus paveikslo fragmentą surasti kūrinį ekspozicijoje, į jį gerai įsižiūrėti ir edukacinėse dirbtuvėse ant popieriaus lapo paveikslą baigti. Taip iš nedidelio išlikusio fragmento tarsi restauratoriai atkursime visą paveikslą.  

 

Birželio 28 d. 17 val. užsiėmimas „Tarp dangaus ir žemės“. Piešiniuose fiksuojame savo emocijas. Kaip jaučiamės akimirką prie atsiveriančio horizonto, krašto, tarsi tarp žemės ir dangaus? Užsiėmime tapysime panoraminius vaizdus ant didelio formato lapų.

 

Birželio 29 d. 17 val. užsiėmimas „Skraidūnų dirbtuvės“. Užsiėmimo metu konstruosime skraidančius gyvius ir objektus.

 

Birželio 30 d. 17 val. užsiėmimas „Šviesos mirgėjimai“. Kviečiame eksperimentuoti į šviesos spalvų laboratoriją, tapant ant skaidrių.

 

Liepos 1 d. 17 val. užsiėmimas „Mitologinės miniatiūros“. Paslaptingi, mistiniai gyviai apsigyvena mūsų vaizduotėje ir lizdus suka istorijose. O kas jie – sužinosime kurdami mitologinių paukščių ir kitų gyvių ornamentus.

 

 

Edukacinių užsiėmimų bilieto kaina mokiniui – 3,00 EUR, suaugusiajam – 5,00 EUR, šeimai – 6,00 EUR

Daugiau informacijos tel. (8 46) 41 04 21 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt

 

Projekto rėmėjas Neringos savivaldybė

L. Rėzos g. 3, LT-93101 Juodkrantė
+370 469 53 323, +370 46 410 412
pamario.galerija@lndm.lt