Edukacinė programa parodoje „Hommage donatoriams. Vilniaus paveikslų galerijos pradžia“

Kanutas Ruseckas. Stumbro medžioklė. XIX a. LNDM

Paroda „Hommage donatoriams. Vilniaus paveikslų galerijos pradžia“ yra atminimo ir dėkingumo aktas žmonėms, kurie aukojo meno kūrinius XX a. pradžioje įkurtoms muziejinėms institucijoms. Šiandien jų kolekcijos sudaro seniausią, vertingą Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus eksponatų branduolį. Tai paroda apie muziejaus rinkinių ištakas – privačių asmenų dovanas. Ekspozicijos apimtis leido parodyti tik pagrindinių mecenatų kolekcijas, tad paroda sudaryta iš keturių skyrių: „Vladislovo Tiškevičiaus kolekcija“, „Kanuto ir Boleslovo Ruseckų rinkinys“, „Fiorentinių dinastijos palikimas“, „Antono Kolb-Seleckio įnašas“.

 

„Mano paveikslų galerija“

Edukacinio užsiėmimo metu sužinosime, kaip ir kodėl atsiranda muziejai, kada jie ėmė kurtis Lietuvoje ir kas juose buvo eksponuojama. Susipažinsime su Vilniaus paveikslų galerijos istorija, šio muziejaus geradariais ir jų dovanotais paveikslais. Praktinėje dalyje sukursime savo paveikslų galerijos modelį.

Edukacinis užsiėmimas skirtas ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams.

 

Virtuali paskaita „Vilniaus paveikslų galerijos geradariai ir jų palikimas“

Užsiėmimas skirtas supažindinti moksleivius su Lietuvos muziejų ištakomis ir konkrečiai su Vilniaus paveikslų galerijos istorija. Virtualaus susitikimo metu bus nušviečiamos intriguojančios jos steigimosi aplinkybės bei svarbiausių donatorių gyvenimo detalės, papasakojami kolekcijų bei bei atskirų kūrinių likimai.

Virtualus užsiėmimas skirtas vidutinio ir vyresniojo amžiaus moksleiviams.

 

„Kodėl varnas neša duoną?“

Keliaudami per galerijos sales kaip detektyvai lukštensime paveikslų istorijas, aiškinsimės, ką slepia bibliniai siužetai, ką pasakoja paprasti žmonės ir antikos herojai. Sužinosime, kodėl varnas neša duoną ir ką paveiksle veikia šunys, ieškosime svarbių detalių ir simbolių. Praktinėje dalyje iliustruosime personažų istorijas arba koliažo principu kursime atvirlaiškį.

Edukacinis užsiėmimas skirtas ikimokyklinio amžiaus vaikams ir moksleiviams.

 

Ekskursija po parodą

Ekskursijos dalyviai išgirs pasakojimą apie pirmuosius Lietuvos muziejus, draugijas ir žymiausius kolekcininkus. Sužinos, kokie italų, ispanų, prancūzų, austrų bei mūsų krašto dailininkai buvo populiariausi bei susipažins su kūriniais, buvusiais grafo V. Tiškevičiaus, B. ir K. Ruceckų, A. Kolb-Seleckio ir Fiorentinų šeimos rinkiniuose. Pasakojimą papildys intriguojančios paveikslų įsigijimo istorijos ir siužetų paaiškinimai.

Ekskursija skirta jaunimui bei suaugusiems.

Trukmė 45–60 min.

 

 

Užsiėmimai gali būti pritaikomi žmonėms su negalia.

Užsiėmimai ir ekskursijos vyksta Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) antradieniais–šeštadieniais, 11–17 val., sekmadieniais 12–16 val.

Užsiėmimo kaina vienam vaikui – 3,00 Eur, suaugusiajam – 5,00 Eur, šeimai – 6,00 Eur, grupei virtualus užsiėmimas – 20,00 Eur.

 

Ekskursijų kaina – lietuvių kalba – 20 €, kita kalba – 25 €

Moksleivius lydintis mokytojas, ikimokyklinukai, našlaičiai ar tėvų globos netekę vaikai, neįgalieji ir juos lydintys asmenys užsiėmimus lanko nemokamai.

 

 

BŪTINA IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA

El. paštu gidai.vpg@lndm.lt

tel. (8 5) 261 1685 arba 8 659 58056

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius
 Tel. / faks. (8 5) 261 1685
 vpg@lndm.lt

 

 

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius
Tel. / faks. +370 5 261 1685
vpg@lndm.lt