Edukacinė programa „Gyvieji paveikslai“

Pranciškus Smuglevičius. Persų pasiuntiniai pas Etiopų karalių. XVIII a. pab. – XIX a. pr. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Gyvieji paveikslai

Kviečiame susipažinti su XIX a. populiariu reiškiniu – gyvaisiais paveikslais (pranc. tableau vivant). Tai scena su vienu ar grupe įvairiomis pozomis sustingusių modelių, vaizduojančių kokią nors sceną ar tapybos paveikslą. Gyvųjų paveikslų istorija siekia viduramžių laikus, kada katedrose buvo vaidinamos Biblijos istorijos, per karalių karūnacijas, didikų vestuves vyko įvairūs teatralizuoti pasirodymai. Gyvųjų paveikslų klestėjimo laikotarpis – XIX–XX a. pradžia, kai jie buvo pritaikomi gyvam skulptūrų ir paveikslų iliustravimui bei fotografijai. Vilniuje gyvuosius paveikslus kūrė žymus dailininkas Jonas Rustemas, režisuodamas šias scenas ir teatre, ir privačiuose dvaruose, o jaunuoliai turėjo puikią progą pasirodyti savo bendraamžiams, įsikūnydami į plazdančiais drabužiais apsirengusius antikinius herojus.

 

Edukacinio užsiėmimo metu apžiūrėsime vienus įspūdingiausių Pranciškaus Smuglevičiaus paveikslų ir, naudodami teatrinį rekvizitą, drabužius, puošnias karūnas, atkursime paveiksluose nutapytas scenas. Jas bus galima ir nusifotografuoti. 

 

Užsiėmimas skirtas vyresniojo amžiaus mokiniams ir jaunimui.

 

DARBO LAIKAS: antradieniais–penktadieniais 11–17 val.

Edukacinio užsiėmimo kaina vienam moksleiviui – 3 € 

Informacija teikiama ir užsakymai priimami tel. 8 659 58 056

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius
Tel. / faks. +370 5 261 1685
vpg@lndm.lt